Followers

Sunday, April 10, 2011

Kisah Nabi Sulaiman AS Dengan Seekor Semut

Assalamualaikum....segala puji bagi Allah...seperti yang semua orang tahu pilihanraya umum di Sarawak pun nak dekat dah...so sama2 kita berdoa semoga kemenangan berpihak kepada pihak yang benar...yang tidak mengamalkan rasuah dan penindasan...ok actually aku bukan nak cerita pasal politik cuma selingan shj..kali ini aku nak kongsikan sebuah kisah yang boleh dijadikan pengajaran kepada kita semua...mungkin ada yang penah dengar masa sekolah dulu or pernah baca sejarah2 nabi..tapi apa salah nya kalau kita berkogsi mungkin ada yang belum pernah dengar..."boleh bahh kalau kauu"...(",)


Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi Allah Sulaiman nampak seekor semut melata di atas batu, lantas Nabi Allah Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus.


Nabi Allah Sulaiman pun bertanya kepada semut:
" Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu".Semut pun menjawab:
"Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku".


Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya:
" Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?"


Jawab semut:
"Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan".


Nabi Allah Sulaiman pun mencadangkan:
"Kalau kamu makan hanya sebiji gandum sebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong".


Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dan dimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil gandum sebiji, dibubuh dalam bekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi tinggal semut di dalam bekas dengan sebiji gandum selama satu bulan.


Bila cukup satu bulan Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanya dimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Allah Sulaiman menemplak semut:
"Kamu rupanya berbohong pada aku!. Bulan lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah".Jawab semut:
"Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada di atas batu aku pasti makan apa pun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandum sebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu datangnya daripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku.


Tetapi bila kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu dan aku tak percaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah sahaja supaya tahan dua bulan. Aku takut kamu lupa".  

Wallahu a'lam...p/s:      Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
            Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.


         Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
            Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.
No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...