Followers

Saturday, June 11, 2011

Kisah Burung Pipit

Assalamualaikum...kesyukuran yang x terhingga pada Allah atas ilmu2 agamaNya yang banyak memimpin diri ini dalam melalui pelbagai dugaan hidup ini...ya Allah semoga kesihatan hari ini yang Kau berikan akan lebih dimanfaatkan ke arah tugas-tugas agamaMu...kepada yang diuji dengan kesakitan..semoga ianya menjadi tanda kasih sayang Allah kepada kita dalam memimpin kita ke arah jalanNya....alhamdulillah ak cuma nk kongsikan sedikit kisah pendek yang boleh menjadi pengajaran kepada kita semua dalam mendidik diri supaya mempunyai sifat tidak memandang remeh pada sesuatu dan keihklasan dalam menolong.. InsyaAllah...

Pada suatu hari, sebuah rumah di pinggir kampung terbakar. Seekor burung pipit membawa air menggunakan sayapnya. Seorang pemuda hairan melihat burung itu berulang-alik membantu memadamkan kebakaran.


Pemuda : Wahai burung pipit. Mengapakah engkau berulang-alik membawa air?


Burung : Saya ingin membantu memadamkan api yang sedang marak.


Pemuda : Tapi, tidakkah kau tahu bahawa sayap kau hanya mampu membawa dua titis air saja?


Burung : Saya tahu.


Pemuda : Tahukah kau bahawa titisan air yang kau bawa itu tak akan dapat memadamkan kebakaran itu?


Burung : Saya tahu wahai pemuda.


Pemuda : Tetapi mengapa kau masih berterusan berbuat begitu?


Burung : Sesungguhnya apabila Allah bertanya sama ada saya nampak atau tidak kebakaran itu, saya akan jawab bahawa saya nampak kebakaran itu. Dan jika Allah bertanya apakah usaha saya untuk membantu. Lalu saya akan menjawab bahawa saya telah membawa titisan air menggunakan sayapku untuk membantu.


Pemuda : Wahai burung, sesungguhnya engkau adalah makhluk yang berjiwa mulia.


Moral : Jika kita mahu menolong seseorang, bantulah sekadar yang kita mampu. Sekurang-kurangnya kita ada menyumbang bakti.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...