Followers

Saturday, September 10, 2011

Kisah Penjual Ikan Segar

Assalamualaikum....salam sejahtera kepada semua..sekali lagi diri ini ingin mengucapkan syukur kepada Allah SWT kerana masih diberi kesempatan untuk terus hidup demi pengabdian kepadaNya...alhamdulillah... dalam kehidupan ini kadangkala kita sering mengikut kehendak seseorang yang adakalanya tidak mendatangkan faedah ataupun manfaat kepada diri kita sendiri...jadi kita kena mengambil sikap mengikut kehendak orang dengan merasa ianya boleh memperbaiki hidup kita...ok aku cuma nak kongsikan 1 kisah pendek yang boleh diambil makna tersiratnya...insyaAllah..

Pada suatu hari penjual mulai menjual ikan segar di pasar. Ia memasang papan pengumuman bertuliskan ” Disini Jual Ikan Segar”.

Tidak lama kemudian datanglah seorang pengunjung yang menanyakan tentang tulisannya. “Mengapa kau tuliskan kata: DISINI? Bukankah semua orang sudah tahu kalau kau berjualan DISINI, bukan DISANA?” “Benar juga!” pikir si penjual ikan, lalu dihapusnya kata “DISINI” dan tinggallah tulisan “JUAL IKAN SEGAR”.

Tidak lama kemudian datang pengunjung kedua yang juga menanyakan tulisannya. “Mengapa kau pakai kata SEGAR? Bukankah semua orang sudah tahu kalau yang kau jual adalah ikan segar, bukan ikan busuk? “Benar juga” pikir si penjual ikan, lalu dihapusnya kata “SEGAR” dan tinggallah tulisan “JUAL IKAN”.

Sesaat kemudian datanglah pengunjung ke tiga yang juga menanyakan tulisannya: “Mengapa kau tulis kata JUAL? Bukankah semua orang sudah tahu kalau ikan ini untuk dijual, bukan dipamerkan? Benar juga pikir si penjual ikan, lalu dihapusnya kata JUAL dan tinggallah tulisan “IKAN”. 

Selang beberapa waktu kemudian, datang pengunjung ke 4, yang juga menanyakan tulisannya: “Mengapa kau tulis kata IKAN? Bukankah semua orang sudah tahu kalau ini Ikan bukan Daging? “Benar juga” pikir si penjual ikan, lalu diturunkannya papan pengumuman itu.

Kesimpulannya..bila kita ingin memuaskan semua orang, kita tidak akan mendapatkan apa-apa. Be yourself!..wallahualam..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...